Elämäntyytyväisyyden salat- videosarja 1/3

"Helppojen" valintojen kova hinta

Piia Tuominen on 35-vuotias valmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja entisenä työkyvyttömyyseläkeläisenä myös kokemusasiantuntija.

Tämän 3-osaisen video/tekstisarjan ensimmäisessä osassa puhun siitä, miksi niin monet ihmiset päätyvät maksamaan kovaa hintaa siitä, että tekevät elämässään ns. "helppoja" valintoja.

Katsomalla videon tai lukemalla alempaa tältä sivulta tekstin sinulle selviää:

  • mitä ovat "helpot" valinnat
  • mikä tekee näistä valinnoista helppoja nyt ja vaikeita myöhemmin
  • miksi on tärkeää pysähtyä miettimään, kenelle mieluista elämää elät

Tämän video/tekstisarjan tarkoitus on herätellä sinua ajattelemaan, millaisia valintoja ja päätöksiä elämässäsi teet ja mihin päätöksesi perustuvat. Elämämme pienillä ja isoilla valinnoilla on iso vaikutus hyvinvointiimme ja elämäntyytyväisyyteemme pitkällä tähtäimellä.

 

Miksi niin monet ihmiset päätyvät maksamaan kovaa hintaa ns. helpoista valinnoista?

 

Useimmilla ihmisillä on nykyään niin kiire, että emme useinkaan pysähdy miettimään, millaisia valintoja meidän kannattaisi tehdä, jotta olisimme pitkälläkin aikavälillä tyytyväisiä tekemiimme valintoihin ja päätöksiin.

Lisäksi meillä on nykyään aika paljon enemmän valinnanmahdollisuuksia, koska maailma on niin erilainen.  Toisaalta nykymaailma on täynnä vaihtoehtoja ja toisaalta täynnä myös häiriötekijöitä harhauttamassa meidät pois tärkeiden asioiden ääreltä.

Helpoilla valinnoilla tarkoitan tässä sellaisia valintoja, jotka teemme sillä perusteella, että ”näin muutkin tekevät”.

Teemme jotakin, koska...

"..näin on tavattu tehdä."

"...tämä on yleinen tapa."

”...näin ihmisen kuuluu elämänsä elää.”

Tai vaikkapa siksi, että "näin minun suvussani on tavattu toimia.”

Kysymys "Mitä minä itse oikeasti haluan?" voi jäädä vaille vastausta.

Tällaiset valinnat ovat tällä hetkellä siltä osin helppoja, että ne jättävät väliin varsinaisen ajatteluprosessin.

Siihen, että katsoo elämäänsä vähän pidemmälle, ja miettii, mahdanko olla tyytyväinen tähän valintaani vielä vuosien päästä, tarvitaan ajattelua ja pohtimista.

Yksi minua erityisesti huolestuttava asia on se, että iso osa meistä ihmisistä ei taida miettiä kenen arvojen mukaista elämää elää… ja kenelle mieluisia valintoja olisi hyvä tehdä.

 

Mitä jos elätkin jollekulle muulle mieluista elämää?

 

En tiedä oletko koskaan miettinyt asiaa, mutta ajattelepa jos elämäsi päättyessä tajuat, että olet elänyt jollekulle muulle mieluista elämää. Olet valinnut sellaisia asioita, jotka tekevät jostakusta muusta iloisen tai ylpeän tai tyytyväisen sen sijaan että olisit tehnyt sellaisia valintoja, jotka saavat sinut ajattelemaan elämääsi elämää tyytyväisenä.

Se helppojen valintojen kova hinta on katkeruus siitä eletystä tai elämättömästä elämästä.

Meillä tulee vastaan esimerkiksi erilaisia jumitilanteita elämämme aikana. Jos emme ole selvillä siitä, mikä on meille itsellemme tärkeää, on vaarana päätyä tekemään valintoja, jotka tekevät meistä vuosien myötä nimenomaan katkeria.

Se katkeruus toki voi iskeä vasta sittenkin kun on liian myöhäistä tehdä asialle mitään ja ymmärretään että se omannäköinen elämä vaan jäi elämättä.

Muutamia vuosia sitten eräs tuttava sanoi minulle ja miehelleni, että hän kyllä ihailee meidän rohkeutta elää erilaista elämää kuin monet muut.

Meillä on ollut melko erikoinen perhe… lemmikkeinä on ollut kesyrottia, jättikaneja, koiria, kissoja ja papukaijoja…, ja oli päätetty jo ajat sitten, ettei haluta lapsia.

Nykyään on vähän vähemmän väkeä talossa, kun on vaan muutama koira ja kaksi kissaa ja neljä papukaijaa, mutta silti on aika toisenlaista elämää kuin monella muulla.

Esimerkiksi meidän kodin sisustukseen vaikuttaa papukaijat aika paljon. Mm. nelimetrinen puun oksa, joka roikkuu metalliketjuilla olkkarin katossa ja paksut köydet, jotka lähtevät siitä vähän joka suuntaan saa useimmat meillä vierailevat ensimmäisellä kerralla hämmästymään...

Jäin silloin paljon pohtimaan, mistä se johtuu, että joku sanoo ihailevansa meidän erilaisia ratkaisuja ja päätöksiä. Emme mielestämme ole mitenkään oleellisella tavalla erilaisia ihmisiä esimerkiksi ominaisuuksiltamme tai taidoiltamme.

Tulin siihen lopputulokseen, että ei ole vaan kovin tavallista pysähtyä miettimään, mikä on minulle tärkeää tai mikä meille pariskuntana tai perheenä on tärkeää. On yleisempää vaan mennä porskuttaa elämää eteenpäin siten kuin yleisesti ottaen pidetään ”oikeana” tapana.

Toisessa 2. osassa käsittelemme tarkemmin sitä, kenelle mieluista elämää kannattaa elää.

Jos haluat selventää omat arvosi voidaksesi tehdä pitkälläkin aikavälillä sinulle mieleisiä päätöksiä ja valintoja ja haluat keinoja uusien vaihtoehtojen löytämiseen, toivotan sinut tervetulleeksi tutustumaan Jumitilanteesta eteenpäin -verkkokurssiin.